REBIRTHING
În peisajul terapiilor alternative și al explorării conștiinței, Leonard Orr a creat terapia Rebirthing. Orr a început să practice o respirație dinamică conectată și, prin aceasta, a experimentat regresii spontane către propriile sale amintiri de la naștere. Ulterior a numit aceasta respiratie Breathwork. A realizat că emoțiile neprocesate sau reprimate condiționează, conform programelor subconștiente implantate de-a lungul vieții și au un impact fizic asupra corpului și a realităților de viață.
Structura completă Rebirthing integrează Mentoratul Psihologic necesar pentru a descoperi și reflecta asupra poveștii de viață, Este o revizitare și revizuire a vieții, a înțelegerii acesteia la nivel mult mai profund. Participantul are ocazia să ia noi decizii, să seteze noi seturi de valori sau repere și să-și contureze scenariul noii vieți. Pentru mine există viața de dinainte de Rebirthing și viața de după Rebirthing. Două realități foarte diferite.
După Mentorat avem Respirațiile Rebirthing, ce se desfășoară într-un mediu liniștit și susținător, în cea mai mare parte în sesiuni de tip unu-la-unu. Sesiunile durează aproximativ două ore, iar respirația este ghidată, fără a fi indusă sau forțată. Vizează eliberarea emoțiilor și traumelor legate de pântec, naștere și copilărie. Leonard Orr a identificat 10 Mari Surse de Traume, care, luate individual, în cadrul unor retreaturi, pot fi explorate, vindecate, rescrise și integrate.
Întâlnirile sale cu Avatarul Babaji și practicile sale în ashramul Madham din Himalaya, au adus o dimensiune spirituală profundă, contribuind la modelarea perspectivelor sale asupra conexiunii dintre corp și spirit în procesul de vindecare. Componenta spirituală joacă un rol de seamă în ghidare, vindecare, transformare și aliniere cu Sufletul și destinul acestuia.

HOLOTROPICĂ
Studentul lui Orr, psihiatrul ceh Stanislav Grof, s-a născut în Cehoslovacia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a avut o naștere și o copilărie terifiantă. Stanislav s-a născut într-o perioadă tumultoasă, sub ocupația nazistă, și a experimentat de mic copil ororile conflictului mondial. Familia lui Grof a fost martoră la provocările dramatice ale războiului, iar aceste experiențe timpurii au lăsat o amprentă puternică asupra dezvoltării sale ulterioare. Atmosfera tensionată și evenimentele traumatizante au stârnit curiozitatea lui Grof cu privire la aspectele profunde ale psihicului uman. Astfel a ales o carieră în psihiatrie și psihologie. Încercând să înțeleagă impactul traumelor timpurii, Grof a pornit de la experimentarea efectelor LSD asupra prizonierilor în închisori. După ce bugetul a fost redus pentru acest experiment, a recurs la metoda respirației induse și forțate. Astfel, a creat o altă metodă, încercând să reproducă efectele consumului de droguri psihoactive precum LSD. Metoda lui Grof a devenit cunoscută sub numele de Holotropic Breathwork și este practicată în sesiuni lungi cu muzică intensă, pentru a intensifica si modifica chimia corpului, cu focus pe modificarea DMT la nivelul glandei pineale și a facilita accesul la o stare de transă.

Diferențele Distincte

Diferențele dintre Rebirthing Breathwork și respiratia Holotropică devin evidente atât în tehnicile utilizate, cât și în accentul pus pe vindecare sau pe experiențe transpersonale. Rebirthing, cu respirația sa lină, se concentrează pe crearea unui spațiu de vindecare, eliberând emoții și traume adânc înrădăcinate. Starea transpersonală poate fi atinsă, dar într-un ritm benefic și respectuos pentru ritmul intern al corpului.
În contrast, respiratia Holotropică furnizează o experiență centrată pe eliberarea de cortisol, stimulând activitatea glandelor suprarenale responsabile cu reacția la frică și amenințarea instinctului de supraviețuire. Acest fenomen poate conduce la manifestări intense precum țipete, urlete și alte expresii verbale sau non-verbale. Deși impactul său vindecător la nivel holistic poate fi discutabil, respiratia Holotropica ar putea fi considerată doar o activare a stărilor de frică, frustrare sau altele.
Dezavantajele Respirației Holotropice pot include intensitatea experiențelor care pot fi copleșitoare pentru unele persoane, generând anxietate și disconfort emoțional. Provoacă uneori reacții fizice neașteptate, iar accentul pe eliberarea de cortizol poate determina oamenii să trăiască stări de neliniște și epuizare după sesiunile de respirație. În plus, absența unei structuri bine definite pentru integrarea experiențelor poate crea dificultăți în gestionarea schimbărilor ulterioare în percepția de sine și în modul de abordare a vieții de zi cu zi. Este esențial ca orice persoană care explorează această metodă să fie conștientă de potențialele provocări și să beneficieze de îndrumarea unui profesionist calificat.
Spre deosebire de Rebirthing, Respiratia Holotropica nu are un scop specific de „vindecare” în sensul medical sau psihiatric tradițional. În schimb, ea se concentrează pe facilitarea explorării conștiente a experiențelor, inclusiv a traumelor și a aspectelor transpersonale ale conștiinței, în speranța că aceasta poate contribui la dezvoltare personală și transformare.
Același lucru îl pot spune și despe așa numitele Respirații Șamanice, un produs al culturii New Age, fără rădăcini în procedeele autentice șamanice de vindecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suflet drag, creatoar si intuitiv, alatura-te pentru o calatorie exploratorie unica. Vino sa-ti reamintesti cine esti si sa te reconectezi cu esenta ta divina.
Vino sa-ti revigorezi energia si sa retrezesti potentialul finite tale.
Timp de 4 zile, intr-un loc magic, in mijlocul muntilor si al padurii, inviorata de apa pura a izvoarelor, vei respira renasterea ta.